Τεχνική επίσκεψη
Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου - 9/4/2025
Στο πλαίσιο του ΕΔΠΜΣ "Διαχείριση Έργων Υποδομών και Κατασκευών" του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε στις 9/4/2025 τεχνική επίσκεψη των φοιτητών του προγράμματος στην Περιβαλλοντική Πελοποννήσου (Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων), του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην Παλαιοχούνη Τρίπολης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, το οποίο υλοποιεί το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, ενώ λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης των Δήμων. Στο έργο παράγεται πράσινη ενέργεια καθιστώντας το περιβαλλοντική υποδομή με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Παράλληλα, μειώνεται το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων.
Στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) υπάρχει η δυνατότητα πλήρους επεξεργασίας του συνόλου των συμβατικών αποβλήτων της αντίστοιχης Διαχειριστικής Ενότητας. Κάθε ΜΕΑ επεξεργάζεται Συμβατικά απόβλητα, δηλαδή, σύμμεικτα δημοτικά απορρίμματα, υπολείμματα από τα Κέντρα Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών και οργανικά υλικά από διαλογή στην πηγή (ΣΔΠ).
Κάθε ΜΕA περιλαμβάνει τη Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΜΜΑ), τη Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΒΕ). Η Μονάδα Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΜΜΑ) ανακτά αυτοματοποιημένα ανακυκλώσιμα υλικά, δηλαδή σιδηρούχα υλικά, αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικά. Η Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας αποτελείται από κλειστούς αντιδραστήρες που στεγάζονται σε ειδικό κτίριο και παράγει πράσινη ενέργεια και υλικό τύπου κομπόστ.
Η επίσκεψη στην μονάδα ξεκίνησε με μία περιγραφή των εγκαταστάσεων από τον κ. Χ. Κοστιομύτη, όπου παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαδικασία της επεξεργασίας των απορριμμάτων από την παραλαβή μέχρι το τελικό στάδιο. Στην συνέχεια οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις όπου υπήρξε σχετική τεχνική ενημέρωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παρουσίαση της λειτουργίας του κέντρου ελέγχου και το τμήμα διαλογής.
Τους φοιτητές συνόδευσε ο διδάσκων του μαθήματος «Οικοδομικά, Η/Μ και Ενεργειακά Έργα» Δρ. Ν. Ζυγούρης.
Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στους κ.κ. Δ. Καμούτση και Χ. Κοτσιομύτη για την φιλοξενία, την ξενάγηση των φοιτητών και τις πολύ κατατοπιστικές παρουσιάσεις τους.